Hoeveel kleding ligt er in de gemiddelde kledingkast?

Gisteren kwam het nieuwe magazine van de H&M binnen. Ik vind het toch knap, dat ze iedere keer weer een boekje kunnen vullen met een collectie die eigenlijk verdomd veel op de collectie van vorig jaar lijkt. Laat ik me weer meevoeren door de marketingtrucs van een afgeknipt pijpje die me ervan overtuigen dat een extra jeans echt nodig is? Of klap ik het boekje dicht…Hoeveel stuks tel jij?

Een gemiddelde kledingkast telt zo’n 173 stuks. Daarvan liggen er zeker 50 tussen die nooit gedragen worden. Ga je eigen kast maar eens na. Heb jij alles regelmatig aan? Als dat zo is verdien je een klop op je schouder. We dragen een kledingstuk namelijk gemiddeld maar 4 tot 7 keer. Je leest het goed, 4 tot 7 keer! Dat is 2 keer wassen en 2 keer, 2 dagen dragen. Dan zijn we het zat. Hup, onderop de stapel en shoppen shoppen shoppen!

Ja, want kopen kunnen we ook heel goed. Gemiddeld kopen we zo’n 46 stuks per jaar. Op de zomervakantie na, iedere week iets nieuws. Of dat die slecht geklede collega misschien 1 keer per jaar 5 dingen aanschaft en jij 87. YDo the math…

Hoeveel meer kopen we eigenlijk?

Ten opzichte van 15 jaar geleden kopen we nu 60% meer kleding. Als we in dit tempo doorgaan is de verwachte groei in 2050 van de totale kledingverkoop; 160 miljoen ton. Dat is 3 keer meer dan vandaag de dag geproduceerd wordt. Mooi om te zien dat kleding zo’n essentieel onderdeel van ons zijn is geworden. Jammer dat het zoveel meer afval gaat opleveren..


De afvalbelt

Het grootste probleem zit ‘m niet in hoeveel jij in je kast hebt hangen. Het gaat er eigenlijk om hoeveel je weggooit.


Per jaar produceren we 240 miljoen kilo textielafval. En dat moet ergens naartoe. Als je denkt dat de zak van Max of het Leger des Heils jouw probleem van overvloed oplost en het keurig doorzet, kom je er bekaaid af. Feit is namelijk dat er iedere seconde ergens op de wereld een volle vrachtwagen textielafval gedumpt wordt. We hebben gewoon nu al veel te veel.

“Waste ain’t waste until you waste it”

Afrika wil het niet meer hebben, omdat het de lokale economie verstoort. De 2e hands koper is erg selectief omdat de prijzen van nieuwe kleding vaak lager liggen. En kleding is heel moeilijk te recyclen. Dat komt omdat er veel verschillende soorten grondstoffen inzitten die lastig uit elkaar te halen zijn. Dus zolang we afval produceren moeten we ook nadenken over de plek waar het naartoe gaat.

Heb ik het echt nodig? Ja!

Sinds ik in de gaten heb dat de markt zo overdadig is, ben ik een bewustere koper geworden. Heb ik het echt nodig? Dan kun je overal nee op zeggen, maar ik bedoel; voegt het iets toe in mijn kast waardoor ik andere items weer meer ga dragen? Soms mis je gewoon een basis-item die de weg vrijmaakt voor andere juweeltjes. En als je dan een aankoop doet waarvan je weet dat je er over een paar jaar nog steeds plezier van hebt? Wat mij betreft geen probleem. Moet je ‘m wel meer dan 7 keer dragen 🙂

Laat een reactie achter