Echt hema!?

Laatst kwam ik in zo’n opruimingsbak bij de Hema een te leuke trui voor mijn dochter tegen. Helemaal van nu. Soft gebreid in 3 kleuren; pink, bordeaux en grijs. Maar het mooiste was de prijs € 3,33!!!!! Voor dat geld kon ik m niet laten liggen. Dochter blij maar ik toch niet zo. Na een dag dragen zag ik de gebruikssporen al, na de eerste wasbeurt was het een pluizige bedoeling op de trui. Ik checkte het label; made in Bangladesh.. Ik had het kunnen weten.

Vluggertje

Kleding heeft maar een kort en betekenisloos leven. Hoe sneller een kledingstuk het begeeft, des te eerder doe jij weer een rondje stad. Dat is het ‘fast fashion’ concept.

Er wordt jaarlijks zo’n 80 miljoen kilo kleding geproduceerd en dat heeft dus niet alleen met trends te maken, de kwaliteit gaat ook enorm achteruit. Doordat we zoveel produceren worden de katoengewassen slechter, er moeten steeds meer chemicaliën gespoten worden om het gewas in leven te houden en dat put de grond uit.

Wist je dat bijna 25% van alle chemicaliën die in de wereld gespoten worden, terechtkomen op de katoenplantages?

Hoelang ben je eigenlijk echt blij met je kledingstuk? Het is de trend die vergaat of de kwaliteit. Een eindeloze ratrace die niemand kan winnen. Tijd dus dat jij gaat bepalen wat echt fashion is. Items die lang meegaan, van goede kwaliteit, niet teveel aan mode onderhevig maar die vooral jou een geweldig gevoel geven. En dat je dan af en toe ook een Fast-Fashion-item koopt om de boel op te leuken? Swa… Miljoenen mensen die het niet helemaal goed doen is beter dan een handjevol perfectionisten.

Mode gaat voorbij, alleen stijl blijft. – Coco Chanel

Laat een reactie achter